hyperventilatie

Fysiotherapie bij hyperventilatieklachten

Bij hyperventilatie is er sprake van een verkeerde tuning van het onwillekeurige zenuwstelsel, waardoor er een afwijkend adempatroon kan ontstaan. Hierdoor kan een scala aan klachten optreden variërend van hoofdpijn, misselijkheid, transpiraitie, tintelingen in de handen, pijn op de borst en pijn in de linkerarm.
De reden van hyperventilatie is in vrijwel alle gevallen een dysbalans tussen belasting en belastbaarheid van de patiënt veroorzaakt door langdurige stress.
Een klein percentage ontstaat door een zuiver lichamelijke oorzaak zoals ribfracturen of vergroeiingen van de wervelkolom en/of de borstkas waardoor diep ademhalen moeilijk is.

De behandeling bestaat uit een intakegesprek waarin geprobeerd worden inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de klachten en uitleg over het verloop ervan om met name de angst voor de vaak onbegrepen en bedreigende symptomen weg te nemen.

Bij patiënten met zwaardere psychosomatische problematiek volgt in overleg met de verwijzend arts meestal een verwijzing naar de psycholoog. 
De behandeling bestaat verder uit ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Objectief gesproken wordt er gescoord middels de Nijmeegse Hyperventilatietest.

fysiothertr;

Gebouwd in eigen beheer | Copyright © 2013 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.